Политиката за изграждане на съвременна физическа среда, специализирани кабинети, физкултурни салони,

...
Политиката за изграждане на съвременна физическа среда, специализирани кабинети, физкултурни салони,
Коментари Харесай

6% от БВП да се отделят за образование, настоява синдикатът

Политиката за създаване на модерна физическа среда, специализирани кабинети, физкултурни салони, басейни, СТЕМ центрове в новооткриващите се учебни заведения и детски градини е мъчно работеща съгласно профсъюз " Образование ".

Този признат стандарт бе закрепен в Закона за учебно и предучилищно обучение (ЗУПО), само че с съвсем пет години закъсня наредбата за неговото осъществяване.

За да се изпълнят условията на Наредба №24 от 10 септември 2020 година за физическата среда са нужни десетки милиарди левове на българските учебни заведения и детски градини, пресмята синдикатът.

Според 77.9% от запитани учители, шефове и родители, с цел да се приложи Наредбата във всяка просветителна институция, българският парламент би трябвало да фиксира средствата за обучение в размер на 6% от Брутният вътрешен продукт.

От интервюираните 40.7% са уверени, че до 5 години би трябвало да се извърши стандартът за физическа среда и осведомително и библиотечно обезпечаване, а за това е нужна национална тактика.

По думите на участник в изследването е нечовешко 6-7 часа възпитаник да стои седнал в една и съща среда, в еднакъв клас и с едно разписание на часовете. Затова трябва да се намерения за смяна или анулация на класната система в настоящия й тип, допълва още той.

Според различен интервюиран учебните заведения се чудят от кое място да вземат средства за съществени поправки, така като общинските и районните администрации отхвърлят финансиране, което не е обикновено.

Трябва да се изградят съвременни кабинети във всички учебни заведения, както и да се финансират положителните хрумвания на учители и възпитаници, считат респондентите.

Синдикат " Образование " предлага да се направи приоритетно финансиране на просветителните институции и до 2028 година за обучение да се отделят 6% от Брутният вътрешен продукт.

Всички учебни заведения да преминат на едносменна организация в образователния развой, което с изключение на искане на синдиката, е и условие на ЗУПО.

От профсъюз " Образование " упорстват също да се диференцира и намали данъчната ставка на строителни компании, които работят в просветителни институции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР